Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ELYSION


Η ομορφιά κρύβεται μέσα στα απλούστερα πράγματα.
Oι Elysion είναι η καλύτερη ελληνική female fronted μπάντα, έχουν κυκλοφορήσει έναν υπέροχο δίσκο, το "Silent Scream" και δείχνουν ότι έχουν όλα τα φόντα για να ξεπεράσουν τα ελληνικά σύνορα. Λίγες ώρες πριν την εμφάνισή τους στο Gagarin 205 ως support των Lacuna Coil, η Christianna μιλάει στο Strange Journal για το συγκρότημα και τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας. (Η συνέντευξη δημοσιεύεται μια μέρα μετά την διεξαγωγή της συναυλίας).

Καλησπέρα. Ας ξεκινήσουμε με μια τετριμμένη ερώτηση. Οι Elysion είναι μια νέα σχετικά μπάντα. Πως θα συστηνόσασταν σε κάποιον που ακούει το όνομά σας για πρώτη φορά;
Καλησπέρα κι από εμάς κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον χρόνο και την διάθεσή σας απέναντι στους Elysion. Πιστεύουμε πως ο καλύτερος και πιο αντιπροσωπευτικός τρόπος για να συστηθούμε σε κάποιον, θα ήταν η μουσική μας. Θα του συστήναμε λοιπόν τα κομμάτια μας και θα τον αφήναμε να βγάλει τα συμπεράσματά του ανεπηρέαστος!
Πως θα περιγράφατε την μουσική σας και πως επιλέξατε το όνομά του συγκροτήματος;
Και πάλι θεωρώ ότι η μουσική που παίζει μια μπάντα αυτοχαρακτηρίζει τη μπαντα και οχι η μπάντα την μουσική, υπό την έννοια ότι τα πολλά λόγια και οι επιγραφές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποτυπώσουν το συναίσθημα που μπορεί να προκαλέσει ο ήχος! Εντελώς αναγνωριστικά μπορούμε να πούμε οτι κινούμαστε στο χώρο του ατμοσφαιρικού metal με έντονες gothic αλλά και electro επιρροές! Όσο για το όνομα Elysion, αυτό προέκυψε από τον αρχαιοελληνικό μυθολογικό όρο Ιλίσια Πεδία που παρόλο που δεν αγγίζει την θεματολογία μας, προσδίδει ένα ονειρικό και ρομαντικό ύφος που μας ταιριάζει απόλυτα (Τα Ιλίσια Πεδια θεωρούνταν το μέρος που οι γενναίοι πολεμιστές αναπαύονταν μετα θάνατον).
Ο δίσκος σας, για τον οποίο έχω μόνο θετικά σχόλια να κάνω, είναι πολύ πιασάρικος με την καλή έννοια. Όταν συνθέτετε μουσική ποιος είναι ο πρώτος στόχος σας;
Σ' ευχαριστούμε θερμά για το σχόλιο!! Όταν συνθέτουμε αυτό που προέχει είναι να καταφέρουμε να εκφραστούμε όσο καλύτερα γίνεται σαν μουσικές προσωπικότητες αλλά κυρίως σαν άνθρωποι γεμάτοι διαφορετικά συναισθήματα. Η εμπορικότητα δεν είναι αυτοσκοπός μας, αλλά η απλότητα είναι κάτι που θέλουμε να χαρακτηρίζει τον ήχο μας. Πιστεύουμε πως η ομορφιά κρύβεται μέσα στα απλούστερα πράγματα, κι έτσι μας αρέσει να παρουσιάζουμε την μουσική μας σαν ένα φωτεινό δωμάτιο που μέσα ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει ένα αγαπημένο αντικείμενο. Αν αυτός ο straight-forward τρόπος να παίζουμε μουσική έχει ως αποτέλεσμα την εμπορικότητα, τότε είμαστε ευτυχείς γι' αυτό!
Ποια διαδικασία σύνθεσης ακολουθείτε; Γράφετε όλοι μαζί μουσική και στίχους ή ο καθένας προσφέρει κάτι διαφορετικό;
Σε ότι αφορά το ντεπούτο άλμπουμ μας Silent Scream, η κύρια ευθύνη για την σύνθεση βαραίνει τον mastermind και κιθαρίστα μας Johnny Zero, γεγονός που θα συνεχιστεί και στο επόμενο δίσκο, με έντονη όμως και την συμβολή όλων μας στο τελικό αποτέλεσμα. Και η δική μου ανάμειξη στις μελωδίες αλλά και τους στίχους θα είναι εκτενής, πράγμα που με κάνει να περιμένω αυτό το δεύτερο δίσκο με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και η συμβολή όλων είναι καθοριστική για την διαμόρφωση του ήχου! Άλλωστε πλέον είμαστε μια ομάδα που παίζει μαζί εδώ και καιρό, έχει δέσει πολύ και η συνεννόηση μας σε μουσικό επίπεδο είναι πολύ ισχυρή.
Ποιες είναι οι επιρροές σας; Μουσικά και στιχουργικά.
Η αλήθεια είναι ότι οι Elysion απαρτίζονται από άτομα με διαφορετικά ακούσματα και αυτό είναι και το πλεονέκτημα μας ίσως, το να μπορούμε να συνδυάσουμε τους χαρακτήρες μας δημιουργώντας ενα αρμονικό αποτέλεσμα. Οι επιρροές μας καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα του rock, metal, gothic, electro, σε κάποιες περιπτώσεις και pop ήχου, αλλά όσο περνάει ο καιρός, αισθανόμαστε έντονη την ύπαρξη την δικής μας ταυτότητας και την αίσθηση του ποιος είναι τελικά ο ήχος των Elysion να γίνεται όλο και πιο σαφής. Στιχουργικά επικρατεί η ίδια απλότητα και αμεσότητα που χαρακτηρίζει και την μουσική μας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ανθρώπινα συναισθήματα και τις διαφορετικές αποχρώσεις που μπορεί να έχουν, από τις πιο σκοτεινές και εσωστρεφείς ως τις πλέον φωτεινές!
Πως βλέπεις Chrιstiana την θέση των γυναικών στο σύγχρονο metal; 
Το γεγονός ότι η γυναικεία παρουσία καταλαμβάνει πλέον μεγάλο μέρος της σκηνής είναι αναμφισβήτητο. Γενικά μου αρέσει να μην γενικοποιώ τα πραγματα και ως εκ τούτου για μένα ο όρος "female fronted metal" δεν ισχύει υπό την έννοια ότι η μουσική ενός συγκροτήματος χαρακτηρίζεται από τα συναισθήματα και την ποιότητα του ήχου και όχι απο το φύλο του τραγουδιστή. Πλέον δεν θεωρώ την γυναικεία παρουσία ούτε προτέρημα ούτε ελάττωμα για μια μπάντα, γιατί όλα εξαρτώνται από τι προσφέρει η παρουσία αυτή στο αποτέλεσμα. Μπορεί τα πάντα, μπορεί και τίποτα. Ότι ακριβώς ισχύει και για κάθε frontman δηλαδή.
Σε λίγες μέρες έχετε συναυλία ως support στους Lacuna Coil. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τους Elysion;
Η ερώτηση αυτή προκαλεί πολλά χαμόγελα χαράς στους Elysion! Στις 3 Δεκεμβρίου και μετά από πολλούς μήνες επιλεκτικής απουσίας απο την σκηνή ώστε να αφοσιωθούμε στο νέο μας δίσκο, υποδεχόμαστε τους φίλους μας με τον καλύτερο για μας τρόπο αφού μοιραζόμαστε τη σκηνή με μια από τις πλέον καταξιωμένες μπάντες του χώρου, που έχει αφήσει χαρακτηριστικό στίγμα στο ατμοσφαιρικό metal. Αυτό που μπορεί να περιμένει κανείς είναι αυτό που αισθανόμαστε: ενθουσιασμός, πολλή ενέργεια και για πρώτη φορά την χαρά να παρουσιάσουμε κάτι από τον καινούριο μας δίσκο.
Μιας που μιλάμε για lives, έχετε σχέδια για κάποια περιοδεία στο εσωτερικό ή το εξωτερικό;
Αυτό τον καιρό είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην δημιουργία του 2ου δίσκου μας και τόσο απορροφημένοι ώστε να μην μπορούμε να προγραμματίσουμε πολλά πράγματα, αφού θέλουμε να καταναλώσουμε όλη μας την ενέργεια στην έμπνευση και την σύνθεση της μουσικής μας. Παρόλα αυτά, πέραν του live με Lacuna Coil υπάρχουν ήδη κάποια σχέδια για ένα tour την άνοιξη, που σύντομα θα είναι ανακοινώσιμα. Εννοείται πως περιμένουμε πως και πως κάτι τέτοιο γιατί η σκηνή είναι ο φυσικός μας χώρος και πουθενά αλλού η μουσική δεν ακούγεται ομορφότερη από τη στιγμή που την μοιράζεσαι με τον κόσμο.
Πως είναι για μια γυναίκα να συνεργάζεται με άντρες σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο-τουλάχιστον όπως είχαμε συνηθίσει-όπως το metal;
Εξαρτάται από τους άνδρες με τους οποίους συνεργάζεσαι. Και εξαρτάται φυσικά από την γυναίκα. Πιστεύω απόλυτα πως δεν είναι θέμα φύλων, αλλά θέμα μυαλού και χαρακτήρα. Αν αυτά συμπορεύονται τότε η συνεργασία είναι άψογη. Προσωπικά ήμουν πάντα μέλος σε ανδροκρατούμενες μπάντες και αισθανόμουν ανέκαθεν τυχερή γι' αυτό...Το ίδιο συμβαίνει και τώρα!
Πως βλέπετε την ελληνική σκηνή και ποιες μπάντες ξεχωρίζετε;
Είναι λίγο κλισέ πλέον η απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Όποιος ασχολείται με την ελληνική σκηνή έχει σίγουρα αντιληφθεί την αλματώδη άνοδο και προσπάθεια που γίνεται.Όλο και περισσότερα συγκροτήματα ξεφεύγουν από τα ελληνικά πλαίσια και καταφέρνουν να έχουν ανταγωνιστικές παραγωγές και παρουσία στην διεθνή σκηνή. Φυσικά η άθλια κατάσταση στην χώρα μας είναι επιβραδυντικός παράγοντας. Έχουμε όμως σκληραγωγηθεί αρκετά πιστεύω, όσοι προσπαθούμε εδώ και χρόνια να παίζουμε την μουσική που αγαπάμε μέσα στα αντίξοα ελληνικά δεδομένα, οπότε δε θα μασήσουμε ούτε τώρα..
Με ποια συγκροτήματα θα θέλατε στο μέλλον να μοιραστείτε την σκηνή;
Σίγουρα μια από τις επιθυμίες μας πραγματοποιείται με το live των Lacuna Coil. Από εκεί και πέρα οι μπάντες που θαυμάζουμε είναι άπειρες και η λίστα δεν τελειώνει...όμως είναι κάτι που δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς για μας κάθε live, άσχετα με το κατά πόσον υπάρχει ένας καταξιωμένος headliner είναι το ίδιο μαγικό, αφού μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο στον κόσμο.
Γενικά δεν είστε ένα τυπικό gothic, atmospheric metal συγκρότημα, μπορεί να διακρίνει κανείς και άλλα είδη στον ήχο σας. Έχετε και διαφορετικού τύπου ακούσματα;
Ναι, όπως αναφέραμε ήδη, έχουμε την χαρά να αποτελούμαστε από πολυσύνθετες μουσικές προσωπικότητες κι αυτό κάνει την συνύπαρξή μας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Όλοι μας είμαστε εξαιρετικά ανοιχτόμυαλοι σε ότι έχει να κάνει με την μουσική και οι επιρροές μας αντανακλούν αυτή την ποικιλομορφία.
Πως βλέπεις την λεγόμενη female fronted woman σκηνή, δεδομένου ότι πολλά συγκροτήματα διαθέτουν γυναίκα πίσω από το μικρόφωνο;
Όπως είπα και πριν, ο όρος μου φέρνει μια σχετική "αλλεργία", μιας που από μόνος του δεν μου λέει τίποτα, ούτε είναι ικανός να παρέχει στον ακροατή οποιαδήποτε πληροφορία για το τι πραγματεύεται το συγκρότημα. Συμβατικά χρησιμοποιώντας τον όρο, δεν μπορώ παρά να διαπιστώσω τα γνωστά: Έντονος ανταγωνισμός, υψηλές απαιτήσεις..όλα αυτά είναι απόλυτα λογικά και ισχύουν και για κάθε άνδρα τραγουδιστή. Κάποιοι παράγοντες διαφοροποιούνται σίγουρα...Στον άνδρα κάποιος προσέχει πρώτα το επιβλητικό ύφος στη σκηνή,σε μια γυναίκα μπορεί πρώτα να προσέξει την εμφάνιση. Όμως στο τέλος μετράει πάντα η μουσική για να κερδίσει ή όχι τον ακροατή.
Σε ποιο βαθμό παίζει ρόλο και η εμφάνιση, η σκηνική παρουσία κτλ;
Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Προσωπικά τα προσθέτω όλα μαζί στον όρο "προσωπικότητα" που είναι αυτό που πρέπει να διαθέτει ένας frontman σε μεγαλύτερο βαθμό κι απ' ότι το ταλέντο. Η προσωπικότητα μπορεί να εκφράζεται κι από μια τερατώδη εμφάνιση που όμως σαγηνεύει τους πάντες και δεν αναπληρώνεται απο κανένα άλλο στοιχείο.
Το “Silent Scream” έχει 2 χρόνια που κυκλοφόρησε. Έχετε νέο υλικό προς κυκλοφορία; Τι μπορούμε να περιμένουμε ηχητικά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;
Έχουμε αφοσιωθεί εδώ και καιρό στην δημιουργία του 2ου δίσκου μας και ήδη ενα μεγάλο μέρος του υλικού είναι έτοιμο. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά καθώς θελουμε να αποδώσουμε σ'αυτό το δίσκο πλήρως την εξέλιξη μας απο το Silent Scream κι έτσι έχουμε μόνοι μας θέσει τον πήχη πολύ ψηλά για τους εαυτούς μας. Κάνουμε όμως ότι καλύτερο μπορούμε για να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας, σε όλους όσους μας αγκάλιασαν εδώ και 2 χρόνια με τόση αφοσίωση. Ήταν τεράστια τιμή για μας να βλέπουμε το ντεμπούτο άλμπουμ μας σύντομα να προσμετρά 2 επιπλέον εκδόσεις, την Japanese και Taiwanese edition, με την ελληνική έκδοση να είναι ακόμη στο προσκήνιο. Είμαστε περήφανοι κι αισιόδοξοι και υποσχόμαστε ότι επιφυλάσσουμε τα καλύτερα!!
Με κάλυψες απόλυτα. Πως θα ήθελες να κλείσουμε αυτή την συνέντευξη;
Πέρα από ενα μεγάλο ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την πρόσκληση σε όλους για τις 3 Δεκεμβρίου στο Gagarin, θα θέλαμε να παρακινήσουμε όλους όσους βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα λόγω των κοινωνικών συνθηκών να κάνουν ακόμη μεγαλύτερο χώρο στη ζωή τους για την μουσική. Είναι απ'τα λίγα πράγματα που μας έχουν αφήσει ανέγγιχτα! Ευχαριστούμε όλους για την αγάπη σας και σας περιμένουμε από σκηνής.
Ευχαριστώ πολύ για το interview, εύχομαι καλή επιτυχία στον δίσκο σας και σε κάθε άλλη δραστηριότητα των Elysion !
Οι Elysion σας ευχαριστούν θερμά για όλα, ήταν μια απολαυστική συνέντευξη. Εις το επανιδείν!!!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=fq9fqke6rAw?rel=0&w=420&h=315]

Οι Elysion είναι:
Christianna - Vox
Johnny Zero - Guitars
FxF - Bass
Laitsman - Drums
Nid - Guitars


Find Elysion on...
Elysion Official
...My Space
...Facebook
... LastFm


Related Article:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 

Footer Widget #1

Footer Widget #2

Footer Widget #3

Copyright 2010 Director's Cut. All rights reserved.
Themes by Bonard Alfin l Home Recording l Blogger Template